Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/bysiu2/domains/roksanabysiak.pl/public_html/wp-content/themes/evolve/custom-css.php on line 572

Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/bysiu2/domains/roksanabysiak.pl/public_html/wp-content/themes/evolve/custom-css.php on line 583

Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/bysiu2/domains/roksanabysiak.pl/public_html/wp-content/themes/evolve/custom-css.php on line 601

Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/bysiu2/domains/roksanabysiak.pl/public_html/wp-content/themes/evolve/custom-css.php on line 610

Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/bysiu2/domains/roksanabysiak.pl/public_html/wp-content/themes/evolve/custom-css.php on line 621

Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/bysiu2/domains/roksanabysiak.pl/public_html/wp-content/themes/evolve/custom-css.php on line 631

Tort księga – jak zrobić?

www.roksanabysiak.plTak, ten torcik już był na tym blogu, ale dziś wstawiam go w innym celu.

Pamiętam jak bardzo bałam się zrobić taki tort po raz pierwszy – że będzie za dużo kremu i spłynie, że się nie ułoży, że biszkopt się połamie.. Nic podobnego się nie stało.

Opiszę, jak w domowym zaciszu zrobić taki właśnie torcik.

Najpierw należy upiec odpowiednio duży biszkopt. Moje księgi były małe – około 3,5 kg, wymiary blaszki to ok 30 x 15 cm. Biszkopt zrobiłam z 15 jajek.

Kiedy biszkopt jest już gotowy, przygotowujemy krem z 1,5 l śmietany. Odkrajamy po obydwu stronach około 2 cm biszkopta (po stronie węższej) resztę kroimy na 3 płaskie prostokąty. Pierwszy układamy na tortownicy i nasączamy ponczem (w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i sok z cytryny tak, aby był słodki i kwaśny jednocześnie), następnie smarujemy śmietaną, kładziemy kolejny i także polewamy ponczem i smarujemy nieco cieńszą warstwą śmietany. Odkrojonych wcześniej brzegów nie zjadamy, tylko kładziemy w poprzek tortu w miejscach gdzie ma być podwyższenie ‚stron’ w naszej księdze. nasączmy je i smarujemy śmietaną tort tak, aby nie było żadnej wolnej przestrzeni pod ostatnią warstwą biszkoptu, który kładziemy przekrojony na pół. Oczywiście nasączamy go i smarujemy cały tort śmietaną (nie zapominając o bokach! ). Wkładamy tort do lodówki.


*Zdradzę wam mój nowy nabytek związany z tortami. Zawsze zastanawiałam się dlaczego torty z cukierni są nieskazitelnie białe, kiedy moje robią się lekko żółtawe. Ostatnio dowiedziałam się tego. W cukierniach używany jest krem roślinny do kładzenia na wierzch tortów (jest zbyt mdły w smaku, bo zrobić z niego cały tort). 1 l tego cudeńka kosztuje około 8 zł. Jest dostępny (z  tego co mi wiadomo) tylko w hurtowniach cukierniczych – w Kielcach są takowe na Zagnańskiej i Domaszowskiej. Ubija się jak śmietana, nie potrzebuje usztywniaczy ani cukru. Jest biały i fajnie się układa. Niewykorzystaną część można zamrozić ubitą (jeszcze nie próbowałam).

A więc, przygotowujemy nóż, gorącą wodę w wysokiej szklance (może być taka na piwo) i ubijamy śmietanę lub krem (1 l kremu starczyło mi na 2 księgi). Smarujemy tort nożem wyrównując jego niedoskonałości, nacinamy brzegi aby imitowały strony księgi. Pozostałość wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy krawędzie.
Następnie to już tylko prace estetyczne – wykonujemy napis, ozdabiamy kwiatkami, czy owocami. Należy pamiętać że kolorowe pisaki czy posypki roztapiają się i trzeba je nakładać tuż przed podaniem tortu.

Mam nadzieję, że ułatwiłam pracę wielu początkującym cukiernikom :)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Chcesz zarabiać ?

Polecam

Newsletter

Chcesz się dowiedzieć o nowościach ? Ciekawych przepisach i konkursach ? Zostaw swój e-mail, nie wysyłam spamu i reklam !

Katalog blogów

blogi

Przepisy kulinarne

Top Blogi

Ranking

Top Bloger

Liczydło

Dziś na blogu: 45